Menu

Traumatherapie

Trauma zet zich vast in het lijf .


Traumatherapie helpt je om weer zeggenschap over je lichaam en je leven te krijgen.

Oval

De begeleiding

Wat zijn helpende behandelvormen als er sprake is van trauma?


De laatste decennia zijn daarover nieuwe inzichten ontstaan. Er zijn veel mensen die te maken hebben met trauma bij zichzelf of bij hun dierbaren. Het woord trauma roept bij velen heftige beelden op. Daardoor wordt trauma niet altijd herkend en erkend als zodanig. Een trauma kan ontstaan als gebeurtenissen uit het verleden niet door het lichaam verwerkt konden worden. Denk aan een ongeluk, veelvoudige mishandeling of misbruik maar ook aan een tekort aan gevoel van geborgenheid, liefde en begrip waardoor je je niet veilig en verbonden voelde in de kindertijd. Dat wat toen niet verwerkt is, zit nog vast in het lijf. Het is een traumatische herinnering in het lijf. Het zenuwstelsel is uit balans en reageert bijvoorbeeld door: hyperalert zijn waardoor je "op scherp" staat en slecht slaapt, piekert, stress in het lijf ervaart, emotionele uitbarstingen of angst- en paniekaanvallen hebt, je je moe, futloos of verdoofd voelt.


Bij P.T.S.S. ( posttraumatisch stress syndroom) kan een trauma herbeleefd worden. Pijnlijke gedachten, herinneringen of gevoelens worden vermeden en er wordt stress in het lichaam ervaren.


Kenmerkend voor trauma is dat een "trigger" een automatische respons in het lijf geeft die gekoppeld is aan een traumatische herinnering in het lijf. We reageren dan op een manier die intenser is dan de gebeurtenis op dat moment zou vragen: Trauma brengt ons onherroepelijk terug in het verleden. De onmacht en isolatie die dit teweeg brengt is vaak groot en onbegrijpelijk voor de persoon met trauma en de dierbaren. Bij veelvuldige traumatische responsen van het lichaam of langdurig bestaande patronen van overleven kan dat invloed hebben op de gezondheid, bijvoorbeeld door chronische pijn, hart-en vaatproblemen of maag-darmklachten. Het goede nieuws is dat het zenuwstelsel in de respons kan veranderen, het heeft een neuroplasticiteit. Met het hoofd proberen om dat wat vast zit in een patroon op te lossen werkt niet, het heeft een andere benadering nodig om in beweging te komen.



Hoe ziet de begeleiding eruit?

Lichaamsgerichte traumatherapie bestaat uit:

  • Inzichtelijke gesprekken die duidelijk maken hoe jouw lichaam reageert als je praat over het trauma.
  • Lichaamsgerichte oefeningen om vastzittende patronen van reageren in jouw lijf in beweging te krijgen.
  • Je krijgt inzicht in hoe je jouw traumatische responsen kunt reguleren.


Door eigen levenservaring, scholing en vooral in contact met mensen met trauma in mijn praktijk ben ik geïnspireerd om te ontdekken hoe wij als mens van overleven naar leven kunnen komen.


Als je wilt ga ik met jou op pad om je te helpen in een proces van verwerken te komen op een manier die bij jou past. Soms is daar intensieve therapie voor nodig (mogelijk in samenwerking met andere hulpverleners), soms is er een klein zetje voldoende om zelf weer op weg te kunnen. Je bent welkom om samen met mij te ontdekken wat jou in beweging zet.




Bij eerste afspraak kennismaking en formuleren hulpvraag

Gedurende de begeleiding wordt regelmatig geëvalueerd

Voor deze begeleiding is geen verwijzing nodig

Het uurtarief is € 90,-

Voor een half uur € 45,-

Een overzicht van de actuele vergoedingen per verzekeraar en per verzekeringspakket vind je hier

Is dit wat je zoekt?

Neem contact op door mij te bellen of mailen.

Spreek je boodschap in, ik bel zo snel mogelijk terug.